1. února 2024

Co je nového

Ačkoli nemohu říci, že bych se aktuálně měla nějak extrémně špatně, nemohu konstatovat ani opak. Zejména poslední rok byl extrémní. Z toho mohu vyvodit jeden důležitý postulát:

⮕ Mezi výší příjmů a osobní pohodou není signifikantní souvislost.

Jasně, líp se brečí ve vile a Porsche, ale víte jak...

Nedávno mi umřel táta. Poslední rok s ním byl extrémně psychicky náročný. Byl už delší dobu závislý na alkoholu a měl s tím související zdravotní problémy, ale spadl do závislosti tak hluboko, že už jsme nevěděli, jak mu pomoci. Na jaře minulého roku skončil na ulici. Jeho rodiče se jej snažili ubytovat, ale moc se mu nepozdávalo, že by nemohl pít, tak od nich utekl. Následně dál obýval ulici s tím, že jsme mu kupovali jídlo a občas zavolal, abychom ho odvezli domů ze záchytky. Dvakrát týdně pro něj jezdila sanitka. To jsme se dozvěděli až z dokladů, které jsme našli v jeho pozůstalosti - před námi svůj zdravotní stav tajil. Stále tvrdil, že už se pět let alkoholu ani nedotkl. Tvrdil to i ve chvíli, kdy byl zlitý pod obraz. Jako abstinent a někdo, kdo není závislý, tohle nemám šanci pochopit. Nakonec ho jeho zdravotní stav dohnal - objevili mu rychle se rozšiřující útvar na mandlích, kvůli kterému už nemohl ani jíst (a pít), tedy dostal PEG. Pár dní na to umřel. 

Je k neuvěření, jak závislost na alkoholu lidi změní. Poslední rok vůbec nejevil zájem o rodinu, o bydlení, o jídlo, o nic... jen neustále sháněl peníze na alkohol. Svůj zhoršující zdravotní stav vůbec neřešil, nikomu o něm neříkal. Jedna z posledních věcí, kterou po nás chtěl, bylo, abychom mu dovezli do nemocnice tisícovku "na kafe". V jeho osobních věcech, které jsme dostali po jeho úmrtí, byly dvě flašky od vodky a placatka...

Není to můj jediný aktuální stresor a příčina depresivních stavů.

Lexa chodil minulý rok na kroužek v místním DDM. Po čase se u něj objevila neochota tam chodit - příčinou se ukázalo být to, že tamní vedoucí je proruský dezinformátor, který namísto relevantních informací cpe do dětí moudra typu "Ukrajinci jsou zmr.., doufám, že brzo prohrajou.", "Prezident je čů... a kolaborant." a podobně. Toto zjištění jsme oznámili vedení DDM - nejde o to, jakým tento člověk disponuje přesvědčením, ale o to, že ho (navíc velmi sprostým způsobem) cpe dětem, které se tam nepřišly naučit adorovat Rusko, ale získat novou dovednost. Vedení DDM nám řeklo, že o tomto problému již ví (!!!!) a že s daným člověkem rozváže DPP. Následně to začalo řešit i město coby zřizovatel - někteří rodiče totiž podepsali petici, aby vedoucí kroužku odvolán nebyl. Od té doby se nám město neozvalo a ten člověk tam vyučuje dál (a velmi pravděpodobně dál hlasitě adoruje Putina).

Tím město de facto dalo najevo, že když se skupina lidí shodne na tom, že určité problémové (až trestné) chování je v pohodě, tak je to vlastně v pořádku a nemusí se to řešit. Co na tom, že zařízení funguje z našich daní, co na tom, že na kroužek nemohou nyní docházet děti, které nechtějí poslouchat proruské žvásty - to je jedno, hlavně, že vedení DDM a rada města s tím nemají žádnou práci. Město se tak zachovalo velmi pokrytecky. Vyvěšují ukrajinské vlajky, posílají na Ukrajinu generátory, ale jakmile by měli udělat něco, co vyžaduje skutečnou osobní odvahu a angažovanost, tak couvnou. Zatímco na radnici visí ukrajinská vlajka, v zařízení zřizovaném městem nějaký dezolát huláká o tom, jak by měli všichni Ukrajinci pochcí... Neuvěřitelný... Nechci si představit, co by se stalo, kdyby na kroužek chtělo jít nějaké ukrajinské dítě.

Žádné komentáře:

Okomentovat